German Citizenship Test

Sample Question And Answers For German Citizenship Test

There are 33 multiple-choice questions in the German citizenship test. To pass, you must properly answer 17 of the 33 questions. The test questions are based on German laws, customs, society, and way of life.

Every year, a large number of migrants in Germany opt to become citizens. Before you immigrate to Germany, be aware that passing the German citizenship test is one of the requirements for becoming a German citizen. Continue reading to learn more about German Citizen Test.

German Citizenship Test

German Citizenship Test
Writing The German Citizen Test

The German citizenship test consists of 33 multiple-choice questions and lasts one hour. The test’s questions are on German society, laws, and norms, as well as how to live in Germany. To pass the test, you must properly answer at least 17 questions. Learn how to apply for a German student visa.

People Exempted From German Citizenship Test

Only the following persons are excluded from this test:

  1. Minors or individuals under the age of 16.
  2. Individuals who are unable to take the exam due to illness, disability, or advanced age.
  3. Individuals having a higher education degree in law, politics, or social sciences from a German university.

German Citizenship Test – Sample Questions and Answers

Here’s an example of the kinds of questions you could be asked:

Q1. In Germany, parents of a child can decide whether or not their child attends ——— classes in school until his/her 14th birthday.
  • History
  • Politics
  • Religion
  • Language

Correct Answer: Religious Classes

Q2. Which country shares a border with Germany?
  • Hungary
  • Spain
  • Portugal
  • Switzerland

Correct Answer: Switzerland

Q3. What is meant by the right to freedom of movement in Germany?
  • Individuals can choose where they want to live
  • Residents can convert to another religion
  • Individuals can switch jobs
  • Residents can walk around in public

Correct Answer: Individuals can choose where they want to live.

Q4. German citizens can openly criticize the government because
  • They have the right to vote
  • Religious freedom
  • They pay taxes
  • Freedom of speech

Correct Answer: Freedom of Speech

Q5. The first chancellor of the Federal Republic of Germany was ———
  • Konrad Adenauer
  • Helmut Schmidt
  • Kurt Georg Kiesinger
  • Willy Brandt

Correct Answer: Konrad Adenauer

Q6. A social market economy refers to an economy that is ———
  • Based solely on demand and supply.
  • Based on foreign demand.
  • Planned and controlled by the state.
  • Based on demand and supply, but the state maintains a degree of equality.

Correct Answer: Based on demand and supply, but the state maintains a degree of equality.

Q7. What is the German constitution called?
  • The People’s Law
  • The German Law
  • The Federal Law
  • The Basic Law

Correct Answer: The Basic Law

Q8. The Federal Republic of Germany has ———
  • 12 districts.
  • An East and a West state.
  • 16 federal states.
  • 16 free states.

Correct Answer: 16 Federal States

Q9. The Federal Republic of Germany is one of the founding members of
  • NATO
  • The European Union
  • The United Nations
  • The Warsaw Pact

Correct Answer: The European Union

Q10. What was German currency known as until 2002?
  • Deutsche Mark
  • Deutsches Geld
  • Reichsmark
  • Reichsgeld

Correct Answer: Deutsche Mark

Next Step After Passing The German Citizenship Test

The person receives a Naturalization Test Certificate after passing the German citizenship test. A copy of this certificate should be provided to the Naturalization Office where the application was originally submitted. It is noteworthy that the original document should not be sent.

Benefits of Being A German Citizen?

There are a few privileges that are exclusively available to citizens and are not available to permanent residents. These are some of the opportunities:

  1. Right to move freely
  2. The right to consular protection
  3. Right to become a civil servant
  4. The right to vote
  5. Right to apply for any job in Germany

How to Become a German Citizen?

Naturalization, being born on German land, or being born to German citizens are all ways to get German citizenship. To be eligible for naturalization, an applicant must meet the following requirements:

  1. Have spent at least 8 years in Germany with a valid residence permit
  2. Pass a citizenship examination
  3. Have resided in Germany for at least 7 years with a valid German visa/residence permit and completed an integration course
  4. Be able to support himself/herself and his/her family financially
  5. Be competent in German to at least B1 level
  6. Have no felony convictions on your record
  7. Being a law-abiding citizen is essential.
  8. Any previous citizenship must be renounced.

You may want to explore how to get a Germany dependent visa

In order not to miss out on prompt updates from careerinfos.com, enter your email address below and hit the subscribe button beneath.

A confirmation link will be sent to your inbox or check your spam mails if its not in your inbox. Make sure you click the link to confirm your subscription in order not to miss any updates from this blog. All comments (related to the post above) should be dropped via the comment section below.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Translate »