Canadian Citizenship Test

Sample Questions And Answers

Canadian citizenship test sample questions and answers have been made available to eligible immigrants. An applicant must properly answer 15 of the 20 questions on the Canadian citizenship test.

The test questions are taken from a booklet called Discover Canada. Do you intend to relocate to Canada? Then you must prepare for a citizenship test in Canada. The following is a list of what you may expect from the test.

Why Migrate to Canada?

Let us explain why Canada is one of the greatest nations to relocate to before you take the Canadian citizenship test:

Canada is a lovely nation with a variety of prestigious colleges, numerous career prospects, and kind people. It’s no surprise that many individuals from all over the world choose naturalization as a way to become Canadian citizens. Still want to immigrate to Canada? Continue reading to learn more about becoming a Canadian citizen.

Canadian Citizenship Test
Prepping For The Canadian Citizenship Test

How to Become a Canadian Citizen

You may be eligible to apply for citizenship if you have resided in Canada as a permanent resident for at least 1,095 days in the past five years. You should have filed taxes for at least three years and paid all income taxes due to the government throughout these five years. You should also be able to communicate in English or French. You may want to learn how to get accredited to work in Canada.

If you fulfill the requirements, you may complete the citizenship application and send it to the Centralized Intake Office (CIO) in Sydney, Nova Scotia, Canada. You can also submit applications for your spouse and children at the same time.

This must be accompanied by all essential supporting documentation as well as evidence of application fee payment. You will be required to take the citizenship test if your application is approved. This applies to all candidates who are between the ages of 18 and 54.

The Canadian Citizenship Test

The Canadian citizenship test is normally written, however it can also be done verbally in rare situations. It will be part of the citizenship officer’s interview in the case of the latter. This test has 20 multiple choice questions, with at least 15 of them needing to be answered correctly.

The exam will take 30 minutes to complete. This exam is intended to assess the applicant’s understanding of living in Canada as well as his or her ability to communicate in English or French. It includes the following topics:

  1. Rights and duties of a Canadian citizen
  2. Canadian history
  3. Canadian politics
  4. Canadian political and physical geography
  5. Questions related to the applicant’s region

The test questions are drawn from a 63-page booklet titled Discover Canada. This may be found on the internet. Here’s an example of the kinds of questions you could be asked.

Sample Questions & Answers – Canada Citizenship Test

Q1. How are the Senators chosen?

They are appointed by Lt. Governors
They are elected by Canadian citizens
They are chosen by the Prime Minister and appointed by the Governor General
They are appointed by the Sovereign
Correct Answer: They are chosen by the Prime Minister and appointed by the Governor General

Q2. How many Canadians died in World War II?

6,000
44,000
60,000
110,000
Correct Answer: 44,000

Q3. Which of the options is NOT true with respect to the Head of State’s role?

He/she is the guardian of the Constitution’s freedoms
He/she is a reflection of Canada’s history
He/she has an important non-partisan role
He/she directs the government
Correct Answer: The Head of State directs the government

Q4. Sir Louis-Hippolyte La Fontaine was:

The author of the phrase Dominion of Canada
The first Prime Minister of Canada
The first head/leader of a responsible government in Canada in 1849
The Father of the Confederation from New Brunswick
Correct Answer: The first head/leader of a responsible government in Canada in 1849

Q5. What province in Canada is known for its Celtic and Gaelic traditions?

Nova Scotia
Newfoundland and Labrador
Prince Edward Island
New Brunswick
Correct Answer: Nova Scotia

Q6. Who is Canada’s Head of State?

The Prime Minister
The Governor General
The Lt. Governor
The Sovereign
Correct Answer: The Sovereign

Q7. Name 4 rights mentioned in the Canadian Charter of Rights and Freedom

Mobility rights, Right to Vote, Aboriginal People’s rights, Freedom to Disobey the Law
Mobility rights, Official Language Rights, Aboriginal People’s Rights, Multiculturalism
Mobility rights, Right to life, Official Language Rights, Right to a University Education
Mobility rights, Right to Vote, Right to buy property, Multiculturalism Rights
Correct Answer: Mobility rights, Official Language Rights, Aboriginal People’s Rights, and Multiculturalism

Q8. Which of the following is NOT a provincial/territorial responsibility?

Education
Property and civil rights
Health
Foreign policy
Correct Answer: Foreign Policy

Q9. Where is the majority of immigrants to Canada come from?

Scotland
The United States
Asia
England
Correct Answer: Asia

Q10. Where do most Métis live?

The Atlantic Provinces
In Central Canada
The Prairie Provinces
In Quebec
Correct Answer: In the Prairie Provinces

Related: How To Pass The US Citizenship Test

After the Canadian Citizen Test

This test is passed by the majority of applicants. If an applicant fails to pass the test on the first try, he or she may repeat the test. If they still fail the test, they will be interviewed for 15-20 minutes by a citizenship judge who will ask them another round of 20 questions.

Multiple choice questions, true or false questions, and explanatory questions and responses are all possibilities. The Judge will determine whether or not to grant citizenship to the applicant based on the answers to these questions.

If the candidate passes the exam, however, he or she will be asked to attend a citizenship ceremony within the next six months. The applicant must swear the citizenship oath at the ceremony, following which he or she will get a citizenship certificate.

In order not to miss out on prompt updates from careerinfos.com, enter your email address below and hit the subscribe button beneath.

A confirmation link will be sent to your inbox or check your spam mails if its not in your inbox. Make sure you click the link to confirm your subscription in order not to miss any updates from this blog. All comments (related to the post above) should be dropped via the comment section below.

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Translate »